09 January 2013

9.jan: 12 apostler

12 apostler og varm sjokolade er hovedinntrykkene som sitter igjen i dag.

Dagen startet med morgenbad for barna. Deilig med utendørs boblebad oppvarmet til 40 varmegrader når utetemperaturen ligger på rundt 16 grader. Ja, vi vet vi ikke skal klage, men klarer ikke la være likevel.

Plan for dagen legges etter en prat med eieren av motellet. Medbragt lunsj på utsiktspunktet i Johannas Beach er første stopp på turen. Flott og spektakulær utsikt til kystlinjen i Johannas Beach. På vei ned til stranden går vi nesten på en kenguru som hopper over stien og vi skvetter ikke engang. Begynner vi å bli blaserte etter å ha hatt wallabies utenfor huset hver kveld i to uker? Stranden er ikke egnet til å bade på, men det er moro å løpe fra bølgene som skyller oppover sanden. Understrømmer og store bølger leker man ikke med i vannet.



Neste opplevelse er de 12 apostler - ja, det er her ikke bibelstudier vi snakker om - med deler av kystlinjen i Victoria som står igjen i vannet og venter på å bli veltet over ende av tidevann, bølger og andre ytre påvirkninger. Flere av apostlene er allerede knekt og forsvunnet, men de som står igjen gjør mektig inntrykk - ikke bare på oss, men et tusentall øvrige turister også.





Sjokoladefabrikk er neste ønske for dagen, vi tråler opp og ned en veistrekning på 10-11 kilometer en 2-3 ganger før vi finner ut at vi bare må kjøre et par kilometer lenger den samme veien for å finne G.O.R.G.E chocolates. Sånn går det når GPS'en (les: Ida) er opptatt med å studere kartet og sjåføren (les: Helge) er mest opptatt av å ha bilen på venstre side av veien, at skilter langs veien ikke leses godt nok. Uansett, det blir sjokolade på alle sammen og barna får varm sjokolade som smaker nydelig. I følge Elise er det den beste varme sjokoladen hun har smakt noen gang!

Melking av 50 kuer på 10 minutter - hvordan gjør man det? Vel, vi fikk en innføring i hvordan det gjøres av  bonden/ysterisjefen på ostegården Apostle Whey Cheese 3 kilometer fra sjokoladefabrikken. Man har en karusell med plass til 50 kuer som snurrer rundt samtidig som hver enkelt ku mates og melkes. Karusellen snurrer og er ferdig med å melke kuene i løpet av 10 minutter. Bonden har nå kun 190 kuer som melkes, men pleier å ha ca 250 kuer. Da anlegget ble kjøpt inn hadde han 350 kuer. Nedskaleringen har han gjort for fortsatt å kunne drive gården som familiebedrift og uten for mange innleide arbeidstagere. Vi får smake noen av de 11 forskjellig ostene som de lager på gården. Deilige oster alle sammen og vi kjøper med oss en camenbert til frokost i morgen.

Bilen trenger bensin og vi finner et lite sted med en enslig gammel pumpe utenfor. Den er riktig nok ikke så gammel at man må håndpumpe opp tilmålt mengde bensin, men det er ikke langt unna. Han som selger bensinen kommer ut og fyller opp tanken for oss - og som han sier; pumpen er gammel og skranglete, men den gjør fortsatt nytte for seg.

På vei hjem passerer vi den lille kystbyen Port Cambell og like etter Loch Ard grotten. Det er en kløft/grotte i kystlinjen hvor to av de 50 som var om bord i skuten Loch Ard i 1878 klarte å redde seg i land. De øvrige druknet i forliset.







Lavers Hill, et sted vi passerer på veien, foreslår vi å tilegne Lavrans, og vi lurer nå om vi skal gi ham kallenavnet Lavers i stedet. Han er ikke helt enig. Vi kjører også forbi enda en kenguru i veikanten. Flott syn.

Tilbake på motellet viser eieren at noen fugler kommer og spiser av hånden. Fuglen er en Crimson Rosella (tror vi).







Kakaduene er litt mer sjenerte og vil ikke spise av hånden her.

Dagen avsluttes med kveldsbad for alle og BBQ til middag. Mmmm!



I morgen skal vi se etter koalaer i trærne...

No comments:

Post a Comment