05 January 2013

5. jan: Nebbdyr og grotter


Grottebesøk, nebbdyr og bading ved enden av Australias sydligste vei.



Vi våkner opp til fantastisk vær og behagelig sommertemperatur på rundt 25 grader etter den ekstreme varmen i går, men dessverre også til røykskyer i horisonten over Tasmanhalvøya hvor Port Arthur ligger. Det er godt at vi ikke er fanget i Port Arthur, for noen båttur er det usannsynlig at det blir derfra i dag. Brannene har roet seg ned i løpet av natten etter at vinden stilnet av. Før vi er ferdig med frokosten ser det ut som vinden tar seg opp igjen og dermed også røyken over Tasmanhalvøya.

Alle har lyst til å reise på tur sydover i dag, så vi fyller to biler og legger ut på tur vekk fra røyken. Første stopp er Hastings Caves som har varmt kildebad og dryppsteinsgrotter med stalaktitter og stalagmitter. Vi tar med oss Granny og får en flott guidet tur i grottene: fantastiske formasjoner i grotten og guiden forteller noen historier som gjør inntrykk. Temperaturen i grotten er 9 grader, så litt kaldt med kort skjørt/shorts, men vi er jo vikinger så vi overlever.




Varmt kildebad er deilig etter avkjølingen i grotten, 28 grader i vannet er helt supert. Vi går også en liten tur fra kilden og får se 2 platypus/nebbdyr leke i vannet. Platypus er et pattedyr med nebb som  legger egg og har melkekjertler, men ikke patter så ungene slikker melk fra morens hud. Det er første gang Tim og Kjersti får se en, så det er ikke et veldig vanlig dyr å se i Australia. Nebbdyrene kjører en skikkelig fotoseanse for oss.



Neste stopp er Ida Bay - ja, det er riktig, jeg har min egen bukt her nede, til og med min egen jernbanestasjon og jernbanelinje. Det er det ikke alle som har, så det må vi ta bilde av.




Vi kommer til strendene som ligger lengst syd på den sydøstlige delen av Tasmania - Cockle Creek. Nydelig strand i en flott og nesten vindstille bukt ut mot sørishavet/Tasman Sea. Barna kaster seg uti vannet som ikke er for varmt, kanskje så mye som 20 grader de øverste 10 cm av overflaten, mens det kun er ca 15-16 grader dypere i vannet. Tim og jeg kaster oss også uti vannet etter litt betenkningstid. De andre er "pingler" som ikke bader.




Lengre syd kommer vi ikke med kjøretøy.  Da må vi isåfall til Syd-Amerika:



På vei hjemover ser vi at det i løpet av dagen har trukket mye røyk sydover fra skogbrannene rundt Hobart. Enkelte steder er det ikke mulig å se langt på grunn av røykdisen. Vi hører også på radioen at det fortsatt brenner godt og at de ber folk om å evakuere nye områder på Tasmanhalvøya. Skremmende. Også i kveld er solen rød på grunn av røykdis ved solnedgang.

BBQ til middag i kveld og vi smaker kengurupølser for første gang, det smaker litt som vilt hjemme og faller i smak for oss som liker å spise kjøtt. Liv og Elise kler seg ut og synger for Tim (og oss andre) som forsinket bursdagsgave etter middag, før vi stuper til køys mettet av inntrykk.

No comments:

Post a Comment