06 January 2013

6.jan: Shot Tower og surfski

Program: Uklart!  Vi kom oss gjennom dagen på et strålende vis allikevel.


Når 11 mennesker skal stables rundt i to biler er tålmodighet bra å ha.  Jeg er imponert over hvor lite kluss det har blitt.  Kjersti har som regel tatt på seg rollen som reiseleder (Takk Kjersti) og tatt de store avgjørelsene.  Ved henvendelse til front desk ved reiseleders kontor i dag var planen endret, og det ble et historisk fokus til lunsj, samt noe mer antropologiske erfaringer i ettermiddag.

Det historiske aspektet stod Shot Tower for.  Australias høyeste bygning for 140 år siden.  Med sine 60 meter over bakken er denne "pipa" det siste gjenværende sandsteintårnet som brukt til å lage kuler her på den sørlige halvkule.  Prosessen er ny for oss: De hadde en slags grov "sil" på toppen hvor de helte flytende bly (?) opp i.  På sin vei ned mot vannbadet i bunnen ble de rimelig kulerunde og vannet var kaldt nok og dypt nok til at kulene var ferdige.  Enkelt - men du må altså ha et tårn, og det kan jo være litt masete å bygge.  Dette var i alle fall det høyeste byggverket i Australia i 1870 - 1874, og rager 60 meter over bakken.  Trappene opp var litt skumle, og du får en litt sjefsfølelse av å stå her oppe i finværet å se på utsikten.  Fantaskisk:


Bak oss ser vi Tasmanhalvøya med Port Arthur (sees ikke) lengst ned til høyre - det fikk vi altså ikke besøkt.

Etter tårnrunden spiste vi Scones, drakk Devonshire Tea og de heldigste fikk Vaniljeis med Limebrus.  Dette kalles Spider:


Etter tårnet bar det til stranden. Opp fra sanden kom en stor norsk gutt.  Når vi fikk liv i han presenterte han seg som Lavrans, så høflig var han iallefall.  Han trakk damer som fluepapir:


Torjus og Lavrans fikk begge prøve Tims surfski.  Det var gøy:


Løpetur på Helge, Elise og Silje.  Deretter egenprodusert pizza.  Både Britt og Torjus mener hardnakket at pizzaen kommer fra Kina.  Kan noen bekrefte dette?

I natt sover Liv, Torjus og Elise ute i telt.  Nydelig temperatur for det.  Var det mange spennende lyder Torjus?


Og så var det ganske stjerneklart til tross for litt røyk fra skobrannene som nå ligger over hele Tasmania.  Kjersti og jeg tok noen bilder av bl.a. sydkorset.  Kan dere se det?  Litt til midten i bildet under.  Det ser ut som en drake på vei nedover igjen.  Sydkorset har to følgestjerner - du ser de nede til høyre i bildet.



Med det er dagene i Margate/Hobart over.  Siste natten for oss her nå, flyet til Melbourne går i morgen ettermiddag.  Litt vemodig å skrive disse linjene, vi har opplevd så mye her hos Kjersti og Tim - kommer aldri til å glemme disse dagene.  Tusen takk for oss.

No comments:

Post a Comment