28 January 2013

28.jan:Lys i tunellen.


Dagen i dag starter med lekser.  Det er jo en god ide når det er innevær.  Lavrans har ikke spesielt lyst til å ha skole i dag og parerer "Hva menes med en urbefolkning da Lavrans?" med "jo - det er folk som er født med klokker".  Det blir dagens stående vits og vi finner ut at samene nok er født med armbånds-ur".

Men været er rett og slett mye bedre.  Orkanen har gått gjennom byen i løpet av natta og slipper nå taket, det er helt tydelig.  Og kl. 11.00 ser vi solen igjen - det er ganske deilig!  Nå synes vi at det har vært nok regn.  Det har regnet 114 millimeter her i Brisbane i natt hører jeg de si på TVen, mens de i Lockyer Valley har falt 600 millimeter i natt.  Der sliter de med å bli kvitt vannet.

Etterhvert blir været MYE lettere og vi tar bussen ned til sentrum.  På bussen ser vi hvordan herjingene har vært - noen steder ser vi hele gater stå under vann og noen bekker er voldsomme.  En park er helt oversvømmet.  Et tre på buss-stasjonen har veltet med rota.  Over 1000 mennesker er reddet med helikopter i løpet av de siste døgnene.  Så selv om det vi ser lysere på livet nå er det store konsekvenser rundt oss.

Brisbane-elva er stor og møkkete.  Den har gått noe ned etter toppen i natt - det er tydelig å se, men en ny topp ventes i kveld.  Allikevel er det ganske fint å gå langs South Bank - parken.  Men mot elva er det sperringer så vi ikke skal gå helt ned til den og det er mye rusk og rask overalt.  Den kunstige beachen er faktisk åpen (det hadde vi ikke trodd!), og Lavrans og Torjus får seg et bad!



Så spiser vi en så stor lunsj at den også blir middag. Flott restaurant-område her på sørsiden av elva.  Vi får verdens beste hamburgere!  Forresten er det røykeforbud i enkelte gater, jeg har ikke sett dette hjemme.  Finnes det slike skilt i Oslo?



Jeg tror ikke det - og jeg tror det hadde vært problematisk å håndheve det også.  Jeg synes Australerene er veldig tro mot loven.  F.eks er det påbudt å bruke hjelm på sykkel.  Du får faktisk politiet på nakken om du ikke bruker hjelm.

Stor og møkkete elv og mye rusk og rask:



Hjemme igjen må Lavrans nedom poolen igjen, han er iallefall glad i å bade, og har blitt flink til å svømme!  Etterpå spiser vi bare litt eggerøre og toast - dagens lunsj holder godt!  Og så er det litt TV før kortspill og monopol igjen.  Det er australsk kokkekamp på TV - alle vi i bobilen følger spent med::


Samtidig med katastrofen har i Queensland og i New South Wales er Victoria herjet av skogbrann - de er vant til mye vær her...

2 comments:

  1. Ganske utrolig å se på bildene hvor store ødeleggelser regn kan gjøre. Skjønner at dere synes det har vært litt voldsomt. Nå er det mildere her, en varmegrad i dag og det har snødd, Så nå er det slapsete ute. I går var det 50 graders forskjell fra kaldeste til varmeste sted i norge. Vi bor i et langstrakt land med store temperaturforskjeller! Vi var med forballjentene på langrenntur på søndag - skikkelig deilig vær. Skjønner at du savner snøen:)Ellers er alt bra hjemme her,. Jeg ser frem til lysere dager - synes januar har vært kald. Emilie er i full gang med konfirmasjonsforberedelser og Bethina starter i skikarusekken i morgen. Kos dere videre.

    ReplyDelete
  2. Bra Ina. Nå er alt på stell igjen her. Frasier Island i morgen, det blir spennende, følg mailen. Elise synes det er snodig med konfirmasjonsforberedelser... Snart kommer det over henne også. Hehe. Hils alle.
    /h

    ReplyDelete