28 January 2013

27. jan: Brisbane i uvær



Mye vind og regn i natt.  Fortsatt trøstesløst vær, men vi er fornøyd med å ha kommet oss til et sted det kanskje går an å gjøre noe selv om det er katastrofalt vær.  For det er det faktisk.

Vi tar bussen ned til sentrum.  Det er gode bussforbindelser, men lite egnet å komme seg til og fra bussen, så vi blir rimelig våte.  Paraplyene vi kjøpte i går er allerede ødelagt - egner seg bedre som cisterne, de samler opp vann nå.  Det er ordentlige kastevinder her i utkanten av sentrum.  Vi er 12 km nord for Brisbane sentrum og har både strøm, vann, gode internettmuligheter og gode TV-signaler, bare ordentlig tilgang til nyheter om orkanutviklingen er god nok grunn til å være her i Brisbane.  Nede i sentrum er det åpent tross helligdag og vi får et inntrykk av byen.  Mange overbygde gater og handelssentrum under tak, det er bra.  Men når vi løper over brua over til South bank spyler bussene oss ned og Oswald vrenger paraplyene igjen, så vi er ganske våte når vi kommer inn på Queensland Museum.  Det er flere muligheter her, og vi går for "teknisk museum".  Det er aldri feil!  Bra her også, passer fint for alle 5 egentlig...  Torjus og Lavrans bygger buebro - som de gjorde i gamle dager.



På tilbakeveien virker det nesten som vinden har økt i stryke.  Etpar ganger virker det som brannvesenet står med fulle kraner og spyler vinduene på bussen.  Vinden og regnet kommer i bølger, av og til lite, av og till full åpning.  I et av kryssene er veien stengt pga oversvømmelse.

 Her måtte bussen snu, politiet dirigerte.  Bilen foran der er i alvorlig trøbbel:



Inne på campingen i kveld vil Lavrans gjerne spille tennis, gutten er iallefall morsom.  Tennis i kveld er i grunnen så uaktuelt som det kan få blitt...  Campingen vi er på ligger helt trygt og vi føler oss ikke truet, Elise har litt problemer med å sovne i natt.  Det uler og tuter ute, og det er sterke inntrykk på TV-skjermen. ABC-nyhetene har omtrent bare orkan-nyheter, og nå er vi faktisk midt oppe i det.

Det viser seg at konsekvensene her i Brisbane forventes å være mindre enn for 2 år siden, mens andre deler får større påvirkning av orkanen enn det var for 2 år siden - og da var det ganske ille.  Vi ser nå stadig bilder på TV fra områdene rundt, og spesielt i Bundaberg (4 timer nord for Brisbane) og i Gympie (2,5 timer nordover) er det dramatiske oversvømmelser.  Her i Brisbane slås det også katastrofealarm, det er mange som må flytte fra hjemmene sine og store områder står under vann, spesielt vest for byen.

Monopol i kveld.  Gjett hvem som vinner:


No comments:

Post a Comment