31 December 2012

31. des: Taste-festival og nyttårsaften

Godt nytt år, slik så Hobart ut i kveld:




Etter frokost i dag bærer det ut på shopping og Taste-festival i Hobart. Nytt kamera til Kjersti, nye converse på salg til flere, ny presskanne til Tim før vi setter nesen mot Taste-festivalen.

Taste-festivalen er en matfestival hvor man kan kjøpe matretter og vin fra forskjellige deler av Australia, men også fra andre deler av verden. Torjus ender med kylling-wrap a'la Persia, Elise og Ida spiser røstipoteter med røkelaks på fra Europa, noen er innom vegetar-vårruller, Helge går for en biff-burger. Alle avslutter med nydelig is eller is, bringebær og minipannekaker.

Ops, noen som mistet isen sin?
Vel hjemme igjen får vi oss en afternoon tea og Kjersti leser seg opp på sitt nye kamera.

Nyttårsmiddagen forberedes og spises: Burritos og taco etter eget valg for hver og en. Kl. 21.30 var vi i  Hobart igjen for å se på den første fyrverkerioppskytingen der. Ingen som går av skaftet og fyrer opp eget fyrverkeri her i landet, nei!


...og godt nyttår ønskes til alle venner og kjente!

30 December 2012

30.des: Lazy Sunday

"Lat" søndag uten store planer.

Elise og jeg (Ida) startet dagen med en treningsøkt. I motsetning til mainland av Australia har Tasmania mye kupert terreng og det var derfor ikke vanskelig å finne en bakke å kjøre intervalltrening i. Phuu! Deretter forlangte Elise styrketrening - mon tro om jeg blir støl i morgen? Det har nemlig vært litt lite trening for meg de siste to ukene. Helge slang seg også på treningsbølgen utover dagen.

Etter frokost bar det ned til stranden i Margate. Fint område med tennisbaner, sykkelbane for barn med lyskryss i funksjon, lekeplass for små - og for tenåringer og hundeluftingsrunde. Hundene fikk seg en god luftetur og ble slitne før matmor Kjersti. Vi andre fikk prøvd oss på tennis og australsk fotball.



Vel hjemme igjen overrasket Kjersti og jeg med cricket-sett som Torjus og Lavrans kastet seg over med stor entusiasme.

BBQ med deilig grillmat i kveld! Is og James Bond-filmen Casino Royal til dessert.

Og hva er dette?  Meteoritt eller objektivet som lurer oss med månen.  Vi diskuterer fortsatt:


29.des: Fish'n Chips, shopping og seilbåter

Sydney to Hobart Rolex Ocean Race og båtene som har kommet inn samt Fish'n Chips er dagens høydepunkter.



Stadig flere blir smittet av forkjølelsen vi har hatt med oss, men vi lar oss ikke stoppe. I dag gikk turen via shopping av converse sko, kipp-kjapper og australsk fotball på tilbud, og ned til havnen i Hobart for å beskue de båtene som allerede har kommet inn i Sydney to Hobart Rolex Ocean Race. Wild Oats som vant med ny rekord er imponerende og helt tydelig bygget for å gå fort i mye sjø. Det er forventet at alle båtene  i racet kommer inn til Hobart i løpet av en ukes tid. Det har begynt å komme noen flere båter inn i dag. Foruten Sydney to Hobart foregår det også to andre race parallelt: Melbourne to Hobart og Launchester to Hobart, så det begynner nå å komme inn flere båter som ikke er fullt så store som Wild Oats.



Til lunsj i dag ble det klassisk Fish'n Chips på brygga i Hobart. Solen varmet godt selv om det også var en del vind. Familien Ullern greide seg rikelig med en Family delux fish menu og en Bag of treat som tilsammen besto av noe sånt som dette: 4 store innbakte fiskestykker, 4 store potetkaker, 6 blekksprutringer, diverse innbakte reker og kamskjell og masse pommes frites. Gode og mette ble vi alle sammen.



Gutta prøver seg på cricket i parken i Hobart. De er ikke alene om det, det er tydelig at det er i Australia med cricket og australsk fotball som det er med fotball og langrenn i Norge - det er noe man begynner med i svært ung alder. Torjus og Lavrans får etterhvert litt forståelse for hvordan det skal kastes og slåes i cricket. Tim, Craig, Lawrence og Luke lærer dem hvordan det skal gjøres.


Torjus og Lawrence (fra Melbourne) har blitt gode venner i løpet av disse dagene, og kanskje vi besøker dem når vi kommer til Melbourne?


28 December 2012

28.des: Tim 45

Det har i lengre tid hersket en forståelse for at Helge er nærmere 50 enn 40 og at Tim er nærmere 40 enn 50.  Det måtte jo bli slutt på denne vrangforestillingen en dag, og i dag var dagen.  Dvs i kveld.  Innrømmelsen kom ikke før den måtte, men nå ikveld er det altså slik at Tim er like gammel som meg.

Dagen startet med at "Wild Oats XI" kom først inn i Sydney-Hobart race og at Australia fortsetter å nedkjempe Sri Lanka i Cricket. Bra sportsånd her i huset!  Det går an å lese mer om bårracet og "Wild Oats XI" ved å klikke her eller bare søke det opp.  Det er en vanvittig stor SuperMaxi racer seilbåt på 100 fot!  Resten av båtene ventes inn i løpet av de neste dagene, vi skal ned i sentrum og se på de som har kommet i mål i morgen.  Årets raskeste båt er forøvrig rekord, og jeg tror jeg hadde blitt rimelig sjøsyk om jeg hadde blitt tvunget til å sitte på ripa i 2 døgn.  Dem om det!

Felles bursdagsfrokost deretter.  Koselig.  I ettermiddag reiste vi til Peppermint Bay til afternoon tea, en vakkert beliggende kafe/restaurant 20 minutter herfra.  Slik ser sjøen ut nå for tiden:


Bursdagsmiddag for Tim her hjemme med lammesteik og tilbehør smakte også veldig godt, det ble en liten fest som seg hør og bør:



Torjus og Lawrence prøvde sprett-ertene i kveld.  Glade gutter:




27 December 2012

27.des: Tahune Air Walk

I dag har vi gått blant toppen av trærne, bilder lengre ned.  Men i kveld så det slik ut her:





"Tidlig" opp i dag for vi skal ut på tur. Frukt, Freias Melkesjokolade og Nidars Julemarsipan er med som niste. Ja, det stemmer melkesjokolade og julemarsipan har vært med oss via Yangon og Bangkok til familien Melsom - uten å smelte.
Oops, se opp for løftende kenguruer!
Vi kjører en times tid sydover og underveis må vi stoppe ved en fruktgård og kjøpe deilige epler og kirsebær.
Selvbetjent fruktsalg langs veien
Vi ender i Geeveston hvor de har en del kunsthåndverk i tre laget på Tasmania. Forskjellige tresorter som Sassafras, Tasmansk eik, Myrtel og andre tresorter brukes i blant annet møbler. De har også en kjempestor trebolle som Helge kunne tenkt seg å ta med seg hjem. Det hadde i såfall blitt en god del overvekt på de kommende flyturene.

Big Tree Lookout
Tahune Airwalk er neste mål. På veien dit svinger vi innom Big Tree Lookout. Eucalyptustreet er et av Australias høyeste med sine 87 meter, men det er Australias tyngste med en vekt på over 400 tonn. Treet er svimlende høyt og har en anstendig diameter, 6,2 meter, på stammen sin. For å få skikkelig inntrykk av høyden måtte Kjersti ligge på bakken og ta bilde av oss og treet!


Tahune Airwalk innebærer at vi går tur mellom tretoppene, gjennomsnittlig 20 meter over bakken, men også opp til 37,5 meter over skogbunnen. Det svaier litt, men ikke mye. 
The Wishing Tree
Alle prøver seg på å kaste en lykkemynt fra en av plattformene og ned på en høy stamme, men dessverre lykkes ingen av oss. Til slutt kommer vi til en utstikker som rager 48 meter over elven. 
Der svaier det ganske bra! Ikke rette tidspunktet å begynne å tenke på at man egentlig ikke er så glad i høyder. 
Lavrans lurer på om den tåler alle oss seks samtidig og det viser seg at utstikkeren tåler 10 tonn, det skulle fortsatt holde ganske greit. Det tilsvarer 120 personer eller 12 babyelefanter.


Vel nede på bakken igjen går vi videre gjennom regnskogen til Swinging Bridges, eller hengebroene, som går over to elver. Det blir bensinstopp på veien med medbragt sjokolade. 
Finn feilen! 
Så dukker hengebroene opp. Det er solide hengebroer for fotturister. Ved hjelp av noen andre som er ute på broen samtidig med oss, får vi kjenne på kraftige svingninger. Ganske moro, men for meg som ikke er kommet lenger enn til midten av broen blir det litt vel mye svingninger.
Swinging Bridge
I Sydney Hobart Yacht Race som startet i Sydney 26. desember er nå den første båten ventet inn i morgentimene 28. desember, langt foran hovedfeltet. Det forventes ny rekord. Vi får se om det blir det i morgen. 

26 December 2012

26.des: Boxing day og Wildlife Park

Kjersti tar oss med til Bonorong Wild Life Park.



Endelig får Lavrans ønsket sitt om å mate australske dyr oppfylt.  Vi får se og klappe wombats, koalaer og kenguruer. Der er også flere andre lokale dyr, Tasmansk djevel (litt stor grevling, kanskje litt farligere?), påfugl, kakadue mm.  Noen av kenguruene har også barn i pungen, ganske fascinerende.





På kvelden spiller vi litt Australsk fotball her i hagen - ikke lett for en som er vant til kulerund ball!

I dag kl. 13.00 lokal tid startet et stort båtrace fra Sydney.  Sydney-Hobart yacht race er en tøff affære for båtene som er med. De ventes inn her i Hobart fra den 28. desember.  Følg med...

25.des: Fullere hus

Normalt feirer de julen med å dele ut gaver 1. dag jul her på samme måte som de gjør i England.

Men her hos Kjersti og Tim har vi altså allerede gjort det, så første dag er det party her i huset med rester fra julaften i tillegg til noen "spesialiteter" de lager her.  Jeg synes skinken som har stått i ovnen i 3 timer og hver halvtime blir sprayet med mørkt øl er fantastisk god.  Det kan vi gjerne innføre hjemme i Norge også.  Masse folk kommer igjen til lunsj i dag.  Det er flott vær og fullt hus - og nok drikke.  Faktisk mer enn nok for noen.  Det blir et utrolig hyggelig selskap og det slår meg igjen hvor uformelle, direkte og hvor lite "fasade" det er her i forhold til hjemme.  Jeg føler at de tør å slå seg litt mer løs her.

Tims bror Craig og hans Makiko og tre barn kommer midt på dagen, og det blir et hyggelig gjensyn.  Jeg har møtt de tidligere, første gang på Geilo i 1991, selv om det er lagt bak i hjernebarken min så er lett å kjenne han igjen.  Craig er en likandes fyr.  Han har noen fullstendig uspiselige norske fraser som det er usedvanlig morsomt å snakke om, spesielt etter noen øl og god mat.  Egner seg hverken skriftelig eller muntlig.  Humre.  Lenge siden jeg har ledd så mye.  Craig og Makikos tre barn er veldig talentfulle og iherdige på å øve på det de skal.  Vi ser det ikke så mye her, men skjønner det når vi ser minstejenta Sara (11 år) vise noen turnøvelser for oss.  Hun er rett og slett fantastisk.  Satser på å komme med til OL i 2020.  De andre er også veldig iherdige skjønner vi på piano og fløyte.  Kanskje det hjelper å ha japansk mor?

På kvelden lager vi menneskelig pyramide, en tradisjon i familien:


På kvelden kjører Kjersti oss til Mount Wellington (1270 meter) hvor vi ser solnedgangen og Elise og Ida løper en tur.  Men der oppe er det bare 5 grader og vind, så det blir et kort besøk og noen flotte bilder.




24.des: Fullt hus

Julaften, ribbe, rødkål, medisterpølser, medisterkaker, riskrem og kransekake.


Skal det være, så skal det være!  Norskere blir det ikke.  På inngangsdøra står det "Let it snow", med det er nok bare en ønskedrøm!   Men vi spiser grøt midt på dagen og når gjestene kommer kl. 17.00 er det julelukt i huset. På det første bildet griller Tim sosisser, dvs den australske varianten, resten taler vel  for seg:




Silje og Luke, rimelig forelsket:



23.des: Cricket og forberedelser


Lille julaften er det Cricket i Australia.  Det er kjempestort her.



Det er Cricket og Fotball som gjelder (og da Australsk fotball, ikke soccer, dvs vår form for fotball).  Tim er rimelig entusiastisk og tar oss med til en lokal match - Hobart mot Sydney.



Det er tre forskjellige kamptyper.  20-20 (tar ca tre timer), daymatch (en dag) og test-match (de holder på i 5 dager). I dag spiller de 20-20.  Det betyr at hvert lag spiller 20 overs hvor en over er 6 balls. Det blir altså 120 baller.  En ball kan få fra 0 til 6 runs, dette blir jo da max 120x6 runs for hvert lag, men det er helt urealistisk.  Det at tiden ikke spiller noen rolle er veldig uvant.  Egentlig ikke så vanskelig å forstå grunnreglene, men det er mange småregler som jeg ikke får med meg.  Kampen her i Hobart er på den lokale stadion, vi var bare 12000 tilskuere, men annen juledag starter det en test-match (som altså går over 5 dager) mellom Australia og Sri Lanka.  Den går på MCG (Melbourne Cricket Ground).  Der er det plass på nesten 100 000 tilskuere - det er en kjempearena.  Det er forøvrig bare 10 land som deltar



Men før dette har det blitt mer julebakst, baking av pepperkakehus, pynting av juletre o.l.


22 December 2012

22.des: Marked og pepperkaker

Kjersti tok oss med til markedet i dag.  Der satt en kar og spilte didgeridoo.  Et helt lite band.  Han var faktisk kjempeflink.





På veien var vi innom Britt og Margaret (Tims mor).  De bor hos noen venner av Kjersti og Tim. Passer huset ville vi si på norsk.  Der har de høner og sitrontre i hagen:



Så bar det ned mot markedet i 2 biler, Tim måtte avslutte noen oppgaver før han kunne ta juleferie, så vi parkerte ved "IntuIT".  "Inn i det", "Inn i IT" eller "Intuitiv".  Velg selv.  De er autorisert forhandler for flere produsenter, bla. Canon.  Tim leder en gjeng som holder på med installering og vedlikehold av hardware.






På markedet fikk bl.a. Elise og Ida seg nye tøfler fra Ugg.  Det ser jo bra ut, og de er skikkelig varme.  Lavrans fikk T-skjorte og gjett hva Torjus ønsket seg og fikk med seg hjem?  Fjernstyrt helikopter.  Han får aldri  nok av fjernstyrte ting...

Når vi kom hjem var det ølbrygging på programmet for Tim og meg.  Vi syntes det var viktigst, noe ikke alle var enige i.  Mye som skal stelles i stand når det blir 18 mennesker til bords julaften.



Margaret (Tims mor) og Britt (Kjerstis mor) lager julemat.  Legg merke til utsikten fra kjøkkenet.  Ikke helt feil! Men hva er det der i bakgrunnen?  Har Nissen sneket seg med?



Og barna lager pepperkaker.  Og pepperkakehus...



Som vanlig kom wallabyene fram på kvelden.  Dette bildet er tatt fra balkongen ved kjøkkenet.  Med telelinse vel og merke!

21 December 2012

21.des: Vi sover til lunsj, wallabies, pizzaparty

Bitte, bitte lille julaften her i Margate. Vi føler oss veldig velkomne - her er huset snudd på hodet, Ida og jeg og begge gutta har fått Silje sitt enorme rom og Elise og Silje sover på gjesterommet.  Vi våkner ikke før 11.00, og står opp en etter en. Ferdig med frokost kl 13.00 og da er det bare 2 timer før Kjersti kommer hjem til juleferie - hun har siste dag på jobben i dag.

Elise og Silje starter på julebakst og gutta finner ut at det er Nintendo på TVen her.  Ida setter på en maskin med skittentøy, det er på tide nå.

Når Kjersti kommer hjem bestilles pizza og vi (Kjersti og jeg) henter Tim på jobben  - de har hatt en liten juleavslutning før helga.  Skjønt - Tim virker helt edru i forhold til bilen vi kjører ved siden av hjemover - der har det blitt en øl for mye i løpet av dagen.

Hjemme igjen får jeg smake på Tims hjemmelagde øl - vi skal visst lage mer av det i morgen.  Deretter blir huset fullt.  Koselig.  Britt(Kjersti sin mor - vært her en måned) og Margaret(Tims mor - bor i Perth), Tims søster og 2 barn samt et annet vennepar og 2 barn kommer på besøk.  Veldig hyggelig for alle sammen.  Jeg blir sendt ut i garasjen for å hente avkjølet hvitvin og jeg spør om hva jeg skal ta med inn, er Tims svar: "whatever makes them happy", og det synes jeg er litt betegnende.  Her "på landet" har de altså stoooor garasje, de bodde i den mens de pusset opp huset for 4 år siden!

Når det skumrer kommer kenguruene fram.  4-5 stykker kommer helt inn til huset - spennende!  Det er de forholdsvis små variantene - kanskje 50-60 cm høye oppreist - som kalles wallaby.  Ganske fascinerende - spesielt for Lavrans og Torjus tror jeg.

Lavrans og Torjus sover ved et stort vindu som går fra gulv til tak og har super utsikt over hagen og hele dalen og himmelen.  Spennende å ligge slik å se både nye dyr i hagen og ny stjernehimmel.  Vi sier natta til Sydkorset og Orions belte før vi sovner.

20 December 2012

19-20.des: Bye, bye Bangkok, g'day Australia

Ingen blogging i går kveld. Da startet vi nemlig på det neste reisestykket til Tasmania (Tassie som australierne sier selv). I går var det veldig varmt i Bangkok og barna badet masse mens vi pakket bagene for neste reise. Det ble noen timer i bassenget og vi fikk alle avkjølt oss der etterhvert. Deilig. Klærne som ble sydd ble levert hotellet, da ble det prøving for Elise og Helge. Riktig så lekre ble de. Elises første skreddersydde kjole sitter som støpt - og det er lagt inn litt ekstra sømmerom i side og lengde så den kan passe om et år eller to også.



Ut i Rambuttri og Khao San road for å finne gatemat til lunsj i går. Deilige vårruller, ferskpresset juice, fruktshaker og pannekaker til lunsj. Koster nesten ingenting. Litt shopping ble det også tid til, men da var Lavrans helt utslått av varmen - og badingen (?) - at noen av oss istedet brukte resten av tiden til å slappe av på hotellet og lese oss opp på Australia.

Taxi var bestilt til kl. 18.00 selv om flyet ikke skulle gå før kl. 21.30 og flyplassen ligger ca 2,5 mil utenfor sentrum. Det var absolutt nødvendig å starte så tidlig fordi rushtrafikken i Bangkok er enda værre enn ut av Oslo en vanlig hverdag. Mye kø i alle retninger med andre ord. Bye, bye Bangkok.



Ved innskjekk i Bangkok etterlyser vi et kamera som vi mistet på flyet fra London til Bangkok ti dager tidligere. Og utrolig nok, når vi kommer til gaten blir Elise trukket til side og kameraet dukker opp! Fantastisk at det fungerer så bra å få igjen verdifulle ting som er gjenglemt på flyet.



9 timer på fly med diverse valgmuligheter både for middag, film og spill på veien til Sydney. Noen få timer søvn og vi lander i Sydney 4 timer før Bangkok-tid. G'day Australia. Elise fikk styre flyet de siste timene. Det er noe annet enn sykkelen hjemme det! Hun ble litt nervøs når hun skulle lande, men det gikk da det også:



Det er 20. desember og vi ligger nå 10 timer foran Norge. 34 varmegrader i Sydney. Omstendelig å komme inn i Australia. Mye spørsmål om vi har med oss mat, frukt, kjøtt, fisk, egg og treprodukter. Han som spurte inngående om dette første gangen snakket bittelitt norsk fordi han hadde bodd 3 måneder en vinter i Kragerø i 1968. Det var nok kulde for ham. Etter passkontrollen var det nye spørsmål om hva vi hadde med oss av mat og frukt, samt fysisk sjekk av de tre-sakene vi hadde med oss. Søtsakene vi hadde med var ok og det vi hadde med av treting ble også til slutt godkjent.

Tid for Domestic innsjekk til Melbourne. Skal vi ta bussen? Det går Qantas-fly fra Sydney til Melbourne hver halvtime midt på dagen, så det er nesten som å ta bussen. I transfer får vi tips om Josephine falls utenfor Cairns. Vi møter også på noen kanadiere som er på vei til Melbourne og Tasmania. Fra Vancover til Sydney har de mistet 1 døgn - de reiste ut 18. desember og landet 20. desember etter 15 timers flytur. Dette synes barna er rart og litt vanskelig å forstå. Kanadierne har noen gode tips om Melbourne etter å ha bodd der tidligere. Great Ocean road, akvariet og Heelville anbefaler de.

Ny uthenting av bagasje i Melbourne fordi vi skal over til et annet flyselskap, her får vi ikke sjekket inn før det er 2 timer til avreise... Pytt-pytt. Noen tyske gutter bak Torjus og Elise har det veldig morsomt, og det er morsomt å møte nye mennesker på tur.  Her er noen stemningsbilder fra flyet:



Så langt på turen har vi reist riktig vei på riktig tid av døgnet, har ikke merket noe til jetlag ennå. Men - vi begynner å bli veldig klare for å komme frem til Tasmania og gode venner der.

Fredag sover vi til 11.00!  Noen bilder fra Melsoms House fredag formiddag kommer her - nydelig utsikt her oppe i åsen. Været er som norsk sommer, og vi har funnet fram langermet genser og langbukser igjen.  Bare Silje er hjemme i dag, hun hadde siste skoledag i går.  Nå har hun sommerferie!  Det var dagens blogg - vi nærmer oss jul og det er TV-spill (Wii) på gutta og julebakst på jentene som gjelder akkurat nå. Skriver mer i morgen...